8 Nisan 2015 Çarşamba

Borusan, yeni sezona hazır

Borusan Sanat, 2015-2016 sezonunu açıkladı. Çok sayıda konserin gerçekleştirileceği yeni sezonda Amerikalı bestecilerin ön plana çıkarıldığı tematik festival göze çarpıyor.

Borusan Kültür Sanat, artık yenilenen ismiyle ‘Borusan Sanat', 2015-2016 sezonunu dün Müzikevi'nde düzenlenen toplantıyla açıkladı. Önümüzdeki sezon dinleyiciyi çok sayıda sürpriz bekliyor ama bunların içinde belki de en önemlisi Amerikalı bestecilerin aralık ayında düzenlenecek konserleri etkisi altına alması olacak. Her yıl farklı bir temayla yola çıkan Borusan'ın bu defa tematik festival için Amerika'yı odağa yerleştirmesinin sebebi ise bestecilerinin çok tanınmaması…

Bang On A Can All-Stars-1

Önce Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nın (BİFO) programıyla başlayalım. Kesinleşen programa göre sezon boyunca 13 konser verecek orkestra, 2016 yılının Şubat ayında Avrupa turnesi gerçekleştirecek. Viyana'dan başlayarak, Frankfurt, Nürnberg, Münih'in de dâhil olduğu altı şehirde düzenlenecek konserlerde BİFO'ya keman virtüözü Vadim Repin ile genç keman sanatçısı Nemanja Radulovic eşlik edecek.

Glass'ın yeni bestesine Avrupa prömiyeri

Borusan Sanat'ın bu sezondaki önemli sürprizlerinden biri, dünyanın en önemli bestecilerinden Philip Glass'ın yeni bestesinin Avrupa prömiyerinin Türkiye'de yapılacak olması. Katia ve Marielle Labeque piyano ikilisinin solist olduğu bu konsere Gürer Aykal'ın yönetimindeki BİFO eşlik edecek. Los Angeles Filarmoni Orkestrası, Orchestre de Paris, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Göteborg Senfoni Orkestrası, İspanya Ulusal Orkestrası'nın ortak siparişi olan bu yapıtın dünya prömiyerini Los Angeles Filarmoni Orkestrası yapacak. İstanbul’daki prömiyerin tarihi ise 19 Kasım.

BİFO, sezonun açılış konseri için de özel bir program hazırladı. Finlandiya'nın en önemli bestecilerinden Jean Sibelius'un doğumunun 150. yılı olması vesilesiyle, keman virtüözü Sarah Chang'in solistliğinde (ki bestecinin en zor yapıtlarından biri olan keman konçertosunu seslendirecek), tamamı Sibelius'un bestelerinden oluşan bir Sibelius akşamı tasarlandı. Günümüzün yaşayan en önemli bestecilerinden 81 yaşındaki Polonyalı Krzystof Penderecki de önümüzdeki sezon Borusan’ın misafiri. Penderecki'nin bestelerinden oluşan 21 Nisan'daki konserin solisti çellist Laszlo Fenyoe olacak; ustanın kendisi ise bu konserin şefliğini üstlenecek.

Yeni sezondaki tematik festivalde Amerikalı bestecilere ağırlık verileceğini söylemiştik. BİFO'nun her yıl aralık ayında gerçekleştirdiği tematik festival bu yıl “Batı Yakasının Hikâyesi” adıyla, 12–23 Aralık tarihleri arasında yapılacak sekiz konseri kapsıyor. Festival, efsane şef ve besteci Leonard Bernstein'ın kızı Jamie Bernstein'ın piyano eşliğinde anlatıcı olarak yer aldığı “Leonard Bernstein: Anniversaries” adlı etkinlikle Borusan Müzik Evi'nde başlayacak. George Gershwin (1898-1937), Leonard Bernstein (1918-1990), Aaron Copland (1900-1990) ve John Adams (1947-) gibi Amerikalı bestecilerin eserlerini ise on gün boyunca Güher & Süher Pekinel, Kit Armstrong, Bang On A Can All-Stars, Evelyn Glennie, Hezarfen Ensemble, sa.ne.na ve Nicolas Alstaedt seslendirecek.

Güher & Süher Pekinel

Bu sezonun bir diğer önemli etkinliği ise Vincenzo Bellini'nin yazdığı Norma operasının 40 yıllık aradan sonra yeniden İstanbullu müzikseverlerle buluşacak olması. BİFO'nun her yıl Leyla Gencer anısına düzenlediği bu etkinlikte, Norma'nın konser versiyonu seslendirilecek. (www.borusansanat.com)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder