4 Nisan 2015 Cumartesi

Sinema şenliği başladı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Akbank sponsorluğunda düzenlenen 34. İstanbul Film Festivali dün akşam Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan açılış töreniyle başladı.

Törende, Türk sinemasına yıllar boyu emek vermiş yönetmen ve yapımcı Yılmaz Atadeniz, müzisyen Cahit Berkay, oyuncu Nebahat Çehre, senarist ve yönetmen Safa Önal ve oyuncu Süleyman Turan’a festivalin “Sinema Onur Ödülleri” takdim edildi. Törenin hemen ardından Ernesto Daranas Serrano’nun yönettiği, “Dünya Festivallerinden” bölümünde yer alan Conducta / Hal ve Gidiş filminin gösterimiyle festival heyecanı şehre yayılmaya başladı. 19 Nisan’a kadar dünya sinemasının yeni örneklerinden ödüllü filmlere, Türkiye sinemasının en yenilerinden klasiklerine, yeni keşiflerden başyapıtlara, yönetmen ve oyuncuların katılımıyla yapılacak söyleşilerden partilere, şehrin gözü iki hafta boyunca festivalde olacak.

Zeki Demirkubuz’un jüri başkanlığını yaptığı Altın Lale Ulusal Yarışma’da 11 film var. Sarmaşık, Nefesim Kesilene Kadar ve Kar Korsanları gibi yurtdışı festivallerinde prömiyer yapmış filmlerin yer aldığı bölümün yanı sıra 2007’de Pazar Bir Ticaret Masalı filmiyle Altın Portakal alarak tartışmaların odağına oturan İngiliz yönetmen Ben Hopkins’in yeni filmi Hasret de var. Genç yönetmenlerin filmlerinin ağırlıkta olduğu ulusal yarışmada Erden Kıral’ın geçen yıl kasım ayında gösterime giren Gece filmi de bulunuyor. Altın Lale Uluslararası Yarışma’da ise yönetmen Rolf de Heer başkanlığındaki jüri 12 film arasından seçim yapacak. Danimarka sinemasının yıldız ismi Thomas Vinterberg’in uyarlaması Çılgın Kalabalıktan Uzak, Venedik Film Festivali’nin kapanış filmi Altın Çağ, Fransız yönetmen Cedric Kahn’ın ödüllü filmi Vahşi Yaşam, Christian Petzold’un yeni filmi Yüzündeki Sır bu bölümün öne çıkanları. Murat Düzgünoğlu’nun Neden Tarkovski Olamıyorum filmi de uluslararası yarışmada Türkiye’yi temsil edecek.

Sinemaseverlerin en çok ilgi gösterdiği Akbank Galaları’nda 13 filmin Türkiye’deki ilk gösterimleri gerçekleştirilecek. Bu bölümde, usta yönetmenler Paul Thomas Anderson ve François Ozon’un son filmlerinden Cafer Panahi’nin Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı kazanan filmi Taxi’ye, modanın dev ismi Yves Saint Laurent’in hayatını konu alan filmden dokuz ünlü yönetmenin kısa filmlerinden oluşan Words With Gods’a kadar birbirinden ilginç, ödüllü, dikkat çekici yapım yer alıyor.

Festivalde bugün

Berlin Film Festivali’nin Generations bölümünün açılış filmi olan Prens, 11.00’de Kadıköy Rexx’te ilk gösterimini yapacak.

Filistin halkının sözcüsü ve ulusal şairi kabul edilen Mahmud Derviş’in iç dünyasını, aşklarını, sanatını ve sürgün günlerini anlatan belgesel Kaydet, Ben Bir Arabım 11.00’de Rexx 2’de.

Haiti’de Cinayet’in ilk gösterimi 11.00’de Beyoğlu Sineması’nda yapılacak. Haitili yönetmen, aktivist ve ülkenin eski Kültür Bakanı Raoul Peck filmin sonraki gösteriminde saat 19.00’da Fransız Kültür Merkezi’nde festivalin konuğu olacak.

Feriye Sineması’nda 11.00’de Sessiz Kalp var. 32. Film Festivali’ne de katılan Oscar’lı yönetmen Bille August, Sessiz Kalp ile bir aile dramı anlatıyor.

Bir dönem Andrey Tarkovski’yle çalışmış Tango & Cash ve Firar Treni filmlerinden tanınan Rus yönetmen Andrey Konchalovski’nin son filmi Postacının Beyaz Geceleri Atlas Sineması 13.30 seansında, ünlü Fransız sinema dergisi Cahiers du cinéma’nın geçen yılın en iyi filmi seçtiği, aslında ARTE kanalı için çekilen bir mini-dizi olan Bruno Dumont imzalı Küçük Serseri Beyoğlu Sineması 21.30 seansında, büyük usta Ermanno Olmi’nin savaş hakkındaki Her Yer Yeniden Yeşerecek filmi ise Feriye Sineması 16.00 seansında izlenebilir.

Festivalin bu yılki yeni bölümlerinden “Aile Bağları” en çok kutsanan, en çok eleştirilen, en sık sömürülen toplumsal kurum olan aileyi 10 filmle mercek altına alıyor. Geçen yıl festivalin konuğu olan Arjantinli yazar ve yönetmen Marco Berger imzalı Kelebek Atlas Sineması Salon 2’de 21.30’da izlenebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder